неделя, 10 май 2015 г.

Питката на баба


Това е питката,която моята баба прави от....винаги.Рецептата знае от своята майка и така се предава през поколенията. :)



Продукти:




1 кг брашно
3 яйца - 1 жълтък се оставя за намазване
прясна мая
1 с.л. сол
2 с.л. захар
3 с.л. олио




Начин на приготвяне:



Маята се поръсва с малко захар и топла вода.Оставя се да шупне.Брашното се пресява.Прави се кладенче и се добавят яйцата, солта,захарта,олиото и маята.Добавя се една чаша топла вода.Омесва се меко тесто.Отделя се малка топка за средата на питката.Останалото тесто се разделя на 3 равни части.Всяка част се разточва.Първото разточено парче се маже с масло или мас (с мас става по-вкусна).Може да се сложи сиренце.Отгоре се поставя второто разточено парче, като отново се намазва с масло и мас.Накрая слагам третото разточено парче тесто.Разделям на 12 равни части и навивам всяко като кифличка.Подреждам в тавата.Отгоре намазвам с жълтък,който е разбит с олио.Поръсвам със сусам или мак.Оставям питката да втаса за 1 час.Пека на 200* докато стане готова.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар